Πως να φτιάξεις τον τέλειο ελληνικό καφέ

ellinikos kafes

Τα μυστικά για τέλειο ελληνικό καφέ

  • Καταρχάς για να φτιάξεις καλό καφέ, πρέπει να έχεις καλό χαρμάνι καφέ. Προτιμήστε καφέ φρεσκοκομμένο, μπροστά σας σε κάποιο καφεκοπτείο.
  • Χρησιμοποίησε κρύο νερό και ποτέ ζεστό ή χλιαρό από το βραστήρα.
  • Με το κρύο νερό πετυχαίνεις τέλειο άρωμα καφέ, τέλεια σύσταση και σκούρο καϊμάκι.
  • Ενα τιπ το οποίο πολλοί διατείνονται ότι λειτουργεί είναι να ρίξετε πρώτα στο νερό στο μπρίκι τη ζάχαρη, να ανακατέψετε και μετά να ρίξετε τον καφέ.
  • Το ανακάτεμα του καφέ είναι ένα από τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα, αλλά όχι σε όλα τα στάδιά του.
  • Δεν ανακατεύουμε ποτέ από την αρχή.
  • Αφήνουμε τον καφέ που έχει «κάτσει» πάνω στο νερό, να βυθιστεί μόνος του καθώς ζεσταίνεται το νερό σιγά σιγά.
  • Αρχίζουμε να ανακατεύουμε όταν αρχίσει να σχηματίζεται καϊμάκι.
  • Οταν ο καφές κάνει φουσκάλες σταματάμε να ανακατεύουμε.
  • Προσέχουμε και δεν ρίχνουμε το καφέ στο φλιτζάνι ούτε από πολύ ψηλά ούτε ακουμπώντας το μπρίκι στο φλυτζάνι.
  • Προσέχουμε και δεν ρίχνουμε τον καφέ μονοκόμματα στο φλιτζάνι αλλά με μια συνεχή ροή, γιατί αλλίως θα διαλυθεί το καϊμάκι.
  • Συνήθως δεν βάζουμε ποτέ γάλα στον ελληνικό καφέ.
  • Σερβίρουμε τον ελληνικό καφέ, πάντα, πάντα μα πάντα με ένα ποτήρι κρύο νερό.
  • Ενας άλλος κλασικός τρόπος σερβιρίσματος είναι με λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.

 

1 φλιτζάνι του καφέ = 75  γρ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού καφές (φουσκωτό) = 7 γρ.

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (κοφτή) = 3 γρ.

 

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/401322/ta-mystika-gia-teleio-elliniko-kafe-i-sosti-dosologia-kai-tips