Καλοριφέρ λαδιού, θερμοπομπός ή σόμπα αλογόνου;

thermopompoi-kalorifer-alogonou

Ο χειμώνας κάνει λίγο καθυστερημένα φέτος την εμφάνισή του, αλλά η θερμοκρασία μέρα με την μέρα είναι όλο και πιο χαμηλή. Για ακόμα μια φορά λόγω της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότεροι αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν αποδοτικές μεθόδους θέρμανσης όπως το πετρέλαιο, και από την άλλη οι περιοχές με δίκτυο φυσικού αερίου είναι ελάχιστες. Τη θέση τους παίρνουν οι συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρισμό, όπως τα καλοριφέρ λαδιού, οι θερμοπομποί και οι σόμπες αλογόνου.

Εκτός από τα κλιματιστικά και τις αντλίες θερμότητας, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης θα μπορούσαμε να πούμε πως αποδίδουν 1 προς 1 και θεωρούνται ως οι πιο ενεργοβόρες. Παρόλα αυτά είναι μια οικονομική λύση για μικρούς χώρους λόγω του πολύ μικρού κόστους αγοράς. Η κατανάλωσή τους σε ρεύμα είναι η ίδια, ανάλογα με τα watt κατανάλωσης της κάθε συσκευής. Τα τυπικά καλοριφέρ και οι θερμοπομποί έχουν μια τυπική κατανάλωση 2000 watt ενώ οι σόμπες αλογόνου στα 1200 watt. Η βασική διαφορά μεταξύ καλοριφέρ λαδιού, θερμοπομπού και σόμπας αλογόνου, είναι πως το τελευταίο ζεσταίνει έμμεσα μέσω της ακτινοβολίας που εκπέμπει.

Οι σόμπες αλογόνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε μέσα στο μπάνιο, είτε για να μας ζεστάνουν όταν δουλεύουμε σε έναν μικρό χώρο γραφείου. Αντίθετα τα καλοριφέρ και οι θερμοπομποί μπορούν να ζεστάνουν γρήγορα έναν χώρο περίπου 12-15 τετραγωνικά.  Τα δύο τελευταία έχουν την ίδια κατανάλωση και την ίδια απόδοση σε ζέστη, η διαφορά τους είναι πως το καλοριφέρ λαδιού αργεί να ζεστάνει, αλλά αντίστοιχα αργεί να κρυώσει ενώ αντίθετα ο θερμοπομπός θερμαίνεται πιο άμεσα.

Κόστος λειτουργίας θερμοπομπού και καλοριφέρ

Το κόστος λειτουργίας για όλες τις παραπάνω ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης είναι το ίδιο και υπολογίζεται ώς εξής: έστω το κόστος της κιλοβατόρας στη ΔΕΗ 0,15 ευρώ και η κατανάλωση του θερμοπομπού 2000 watt, τότε η κατανάλωση είναι 2KW x 0,15 = 0,30 ευρώ την ώρα. Έχετε υπόψιν σας όμως πως και τα καλοριφέρ και οι θερμοπομποί έχουν θερμοστάτη και όταν πιάσουν την ορισμένη θερμοκρασία, σταματούν την λειτουργία τους, αυτό σημαίνει πως το κόστος θα είναι λιγότερο από τον υπολογισμό παραπάνω.

Εμείς θα σας προτείναμε θερμοπομπό ως λύση ηλεκτρικής θέρμανσης για μικρούς χώρους αντί για ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού, κυρίως λόγω του χαμηλού βάρους αλλά και της αισθητική του.

Καλό χειμώνα λοιπόν!

 

ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΣ BONJOUR 1500W

ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΣ BONJOUR 1500W

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση